Kripto Para Birimleri

Para birimi şu veya bu şekilde binlerce yıldır var olsa da,21. yüzyıla kadar her zaman fiziksel bir formda olmuştur. Bu form madeni paralar, çubuklar ve hatta kağıt para olabilir ancak günlük hayatımızda mal ve hizmet satın almak için kullandığımız para biriminin her zaman fiziksel bir temsili olmuştur. Her şey 2009 yılında Bitcoin'in dijital bir para birimi oluşturmak için kullanılan açık kaynaklı bir yazılım olarak piyasaya sürülmesiyle değişmeye başladı. Kripto para olarak da bilinen dijital para birimi, özel bir yazılım kullanılarak oluşturulmakta ve dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlarda ve sunucularda yalnızca dijital bir biçimde saklanmaktadır. O zamandan beri birçok başka dijital para birimi sahneye çıktı ve her ay yeni birçok kripto para birimi ile karşılaşıyoruz. Yine de dijital para birimleri söz konusu olduğunda Bitcoin hâlâ kraldır - en azından şimdilik. Dijital para birimlerinin arkasındaki tarih ve en popüler dijital para birimlerinden bazıları ile ilgili ayrıntılar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Her Şey Nasıl Başladı

Dijital para birimi fikri aslında 1982'de kriptograf David Chaum tarafından yayınlanan bir araştırma makalesinde ortaya çıktı. · Bu kişi ayrıca 1990'da Digicash adlı ilk dijital nakit şirketini kurmuştur ancak bu, zamanının ve şirketin ötesinde bir fikirdi. 1998 yılında iflas başvurusunda bulundu.

Dijital para birimlerinin modern çağı, Bitcoin'in ilk merkezi olmayan dijital para birimi olarak piyasaya sürülmesiyle başladı.· Bitcoin'in piyasaya sürülmesine kadar tüm dijital para birimleri merkezileştirildi fakat Bitcoin tüm bunları değiştirdi.· Bitcoin, tek bir kaynak veya şirket tarafından kontrol edilmek yerine, eşler arası bir ağ sisteminde oluşturulur, saklanır ve blok zincirleri olarak bilinen dijital imzaların kullanımı yoluyla yaratılması için güvenli kriptografiye dayanır.

Yasadışı örgütler ve terör örgütleri tarafından dijital para birimlerinin yaratılması ve kullanılmasıyla ilgili endişeler ortaya atılmış olsa da, bu hareket son zamanlarda fazladan destek kazanmaktadır ve şu anda çeşitli uygulamalarda kullanılmak üzere blok zinciri teknolojisi ve kripto para birimlerinin kullanımını araştıran birkaç ülke ve küresel şirket mevcuttur.

  • Bitcoin - Yukarıda bahsedildiği gibi, Bitcoin ilk merkezi olmayan dijital para birimiydi ve ilk Bitcoin 2009'da çıkarıldı veya yaratıldı. Bitcoin'in yaratıcısının gerçek kimliği bilinmiyor ancak Bitcoin'i tanıtan programcı veya programcı grubunun takma adı olan Satoshi Nakamoto adı altında piyasaya sürülmüştür.· Bitcoin sistemi, işlemlerin doğrudan bireyler arasında gerçekleştiği, eşler arası merkezi olmayan bir sistemdir.

Yeni Bitcoin'ler, dünyanın dört bir yanına dağıtılmış bilgisayarların blok zinciri sistemindeki her bloğu çözdüğü madencilik süreciyle yaratılır. Bir blok çözüldükçe, yeni bir Bitcoin eklenir.· Sistem, her 2016 blokta bir blok çözme zorluğunu ayarlayarak her bir ek Bitcoin'in çıkarılmasını veya oluşturulmasını zorlaştırır.· Bu şekilde Bitcoin, ilk piyasaya çıkışından bu yana Bitcoin fiyatını önemli ölçüde artırmaya yardımcı olan yapay bir kıtlığa sahiptir.· 2140 veya civarında yaratılmış olması beklenen Bitcoin sayısı sadece 21 milyondur.

Bitcoin'in fiyatı başlangıcından bu yana çarpıcı bir şekilde artmıştır fakat aynı zamanda son derece istikrarsız olduğu da kabul ediliyor. · 2011'de bir Bitcoin'in değeri 0,30$'a kadar düşmüş olmasına rağmen 2017'nin ortalarından itibaren bir Bitcoin'in değeri kabaca 2.400$'dır. · 13 Ağustos 2017'de Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.200$'a ulaştı. Bitcoin'in fiyatının altının fiyatından 7 kat, S&P 500 Endeksininkinden 8 kat ve ABD dolarından 18 kat daha istikrarsız olduğu tahmin edilmektedir.

  • Ethereum-Ethereum başka bir merkezi olmayan dijital para birimidir ama aynı zamanda komut dosyası oluşturma işlevi için geliştirilmiş bir bilgi işlem platformudur. 30 Temmuz 2015'te Ether coin başına 1$ değerle faaliyete başlamış olması oldukça yenidir.· Ethereum'un değeri yakın zaman önce zirveye ulaşmıştır, 14 Haziran 2017'de neredeyse 400$'a çıkmıştır ancak o zamandan bu yana gerilemiştir ve Temmuz 2017'nin ortasından itibaren Ethereum, coin başına 240$ civarında işlem görmektedir.

Ethereum ile ilgili ilginç bir gerçek şudur ki birçok şirket, finansal kurum ve hatta hükümet Ethereum protokolüne dayalı kendi sistemlerini ve programlarını geliştirmeye başlamıştır.· Bu durum, bu para birimi için çok olumlu olabilir çünkü geniş çapta benimsenmesi, Ethereum'un değerini kesinlikle artıracaktır.· Dikkate değer başka bir faktör ise Ethereum'un şu anda Bitcoin ile karşılaştırıldığında, tamamlanmış işlemleri iki katına çıkarmasıdır.

Bitcoin'den farklı olarak, Ethereum sayısını sınırlama plânı yoktur fakat yeni Ethereum bloklarının doğrulamasını çalışma kanıtı yerine bir hisse kanıtı olarak değiştirerek Ethereum'un büyümesini (ve dolayısıyla enflasyonunu) %0,5 ile %2,0 arasında azaltma plânları vardır.

Dijital para birimi alım satımıyla ilgilenen herkes, dijital para birimi ekonomisinin büyümesi için hayati önem taşıyacağını vaat ettiğinden, kesinlikle Ethereum'a dikkat etmelidir.

  • Ripple - 6,5 milyar $'ı aşan bir piyasa değeri ile Ripple, şu anda piyasa değeri açısından üçüncü en büyük dijital para birimidir ve yalnızca Bitcoin ve Ethereum tarafından gölgede bırakılmıştır. Bu, alım satımcıların Ripple kripto para biriminin fiyat hareketlerini takip etmeleri için tek başına yeterli olmalıdır.· Ripple adı verilen 38 milyardan fazla coin ile, Ripple'ın değeri diğer büyük dijital para birimleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür, Mayıs 2017'de Ripple başına yaklaşık 0,42 USD'yi aşmıştır ve Temmuz 2017'nin ortalarında Ripple başına yalnızca 0,238 USD'den işlem görmüştür.

Orijinal Ripple protokolü 2004 yılında geliştirildi ve küresel bir ağ aracılığıyla çevrimiçi bir topluluğun üyelerine güvenli ödeme seçenekleri sağlamak için bir finansal hizmet olarak 2005 yılında Ripplepay.com şeklinde piyasaya sürülmüştür. Ripple'ın şu anki sürümü 2012'de geliştirilmiş, 2013'te piyasaya sürülmüştür.

Ripple, gerçek zamanlı bir ödeme sistemi, döviz bozdurma ve havale ağı olması bakımından diğer para birimlerinden farklılık gösterir.· Ripple ağı, itibari para birimlerini, diğer kripto para birimlerini, emtiaları ve hatta sık uçuş millerini veya mobil plan dakikalarını temsil eden token'ları destekler. Bitcoin gibi kripto para birimlerine göre fiyat gibi bir takım avantajlara sahip olduğunu düşündükleri için, bankalar tarafından benimsenmiştir. Büyük bankalar UBS, Santander ve en son Tayland'daki SCB olmak üzere Ripple protokolünü kullanıyor.

İşlem gerektirmeyen çapraz döviz alışverişi yapabilme imkânı nedeniyle, Ripple alım satımcı ve yatırımcılar tarafından izlenmeye değerdir.· Herhangi bir varlığı sorunsuz bir şekilde istenen ödeme para birimine dönüştüreceğinden, belirli bir para birimi için piyasa mevcut olmadığında bir köprü olarak özellikle yararlı olabilir.· Bu, Ripple'ı yakın gelecekte çok değerli bir dijital para birimi hâline getirebilir.

  • Dash, varlığı süresince birkaç değişiklik geçirmiştir ve bir zamanlar Darkcoin ve ayrıca Xcoin olarak biliniyordu. Dashcoin olarak bilinen benzer bir dijital para birimi ile de karıştırılmamalıdır.· Dash bazı açılardan Bitcoin'e benzerdir ancak ek özellikler ve ek güvenlik sağlamak için ağında iki katmanlı mimari kullanacak şekilde tasarlanmıştır.· Dash kripto para biriminin kullanıcıları hem özel hem de anlık işlemlerin keyfini çıkarır.· Dash ayrıca 18 Ocak 2014'te oluşturulan ilk Dash para birimidir ve ilk merkezi olmayan özerk organizasyondur.

Dash, kabaca 1,5 milyar $'lık bir piyasa değerine ulaşmıştır ve şu anda dolaşımda olan 7,42 milyon coin'e sahiptir.· Şu anda 193,46$ değerindedir, 209,77$ olan son zamanlardaki en yüksek seviyesini geride bırakmıştır ancak uzun vadede daha yüksek bir trende sahip olacak gibi görünmektedir.· Dash için günlük 100 milyon doların üzerinde bir ciro mevcuttur ve bu da onu, Bitcoin ve diğer dijital para birimleri karşısında popüler bir alternatif yapmaktadır.

Dash ile ilgilenen alım satımcılar, bu dijital para biriminin tüm altcoinler arasında en aktif topluluklardan birine sahip olduğunu bilmelidir (altcoin terimi, Bitcoin dışındaki herhangi bir dijital para birimini ifade etmek için kullanılır).· BitcoinTalk forumundaki etkinlik 6400'den fazla sayfaya, 133 bin yanıta, 7,9 milyon okunmaya ulaştı.· Bu aktif topluluk, kesinlikle Dash alım satımcıları tarafından sürekli olarak izlenen bir haber ve bilgi kaynağı olmalıdır.

  • Litecoin – Bu dijital para birimi, Bitcoin'in bir kolu olarak oluşturulmuştur ve bu nedenle doğası gereği orijinal dijital para birimine çok yakındır. Bununla birlikte, neredeyse sıfır olan ödeme maliyeti ve Bitcoin'den yaklaşık dört kat daha hızlı gerçekleşen ödeme işlemleri gibi bazı avantajlı farklılıkları vardır.· Litecoin, Ekim 2011'de Charlie Lee adlı eski bir Google çalışanı tarafından oluşturulmuştur. · Litecoin, başlangıcından bu yana başarılı olmuştur ve şu anda dolaşımda her biri yaklaşık 5$ değerinde 51,9 milyon token ile 2,5 milyar $'lık bir piyasa değerine sahiptir. · Litecoin, fiyat açısından gerilemeye başlamadan önce 5 Temmuz 2017'de coin başına 55.46$'a ulaştı ancak şu anda bu dijital para birimi için genel trend daha yüksektir.

Litecoin, blokları Bitcoin'den yaklaşık dört kat daha hızlı işler ve toplam 84 milyon Litecoin piyasaya sürmeye ayarlanmıştır, bu yine Bitcoin için piyasaya sürülmesi plânlanan sayının dört katıdır.· Bu Litecoin'e, kalan Litecoin'leri çıkarmak giderek zorlaştığı için, Litecoin'in fiyatını daha yüksek trendde tutması beklenen yapay bir kıtlık sağlayacaktır.

Litecoin, kullanımda olan başlıca dijital para birimlerinden biri olarak günlük 130 milyon $'ı aşan bir ciroya sahiptir, alım satımcılar, alım satım fırsatları sağlayabilecek fiyat hareketlerini ve piyasa duyarlılığındaki değişiklikleri izlemek için kesinlikle Litecoin'e göz atmalıdır.

Kripto Para Piyasası

Kripto para piyasası henüz 8 yaşında olmasına rağmen, 2017 yılının Haziran ayı itibariyle 100 milyar $'ı aşan işlem hacimleri görüyor.· Tüm bu işlemler 800'den fazla farklı dijital para biriminden geliyor ve her ay piyasaya yenileri giriyor.· Şunu dile getirmeye bile gerek yok ki yeni piyasalara girme riskini göze alabilenler için burada büyük bir fırsat mevcut.· Kripto para piyasalarının değişken ve hızla değişen doğası nedeniyle, geleceğin alım satımcıları mevcut işlem hacimleri, aktif dijital para birimleri ve piyasalardaki fırsatlar hakkında kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Dijital para yatırımcıları, bu para birimlerinin herhangi bir merkez bankasına veya tek bir ülkeye bağlı olmamasından yararlanabilirler.· Bu da, günün 24 saati, haftanın 7 günü ve yılın 365 günü kolaylıkla alınıp satılabilecekleri anlamına gelir.· Kripto para piyasasında yeni olan alım satımcılar için şu uyarıyı yapmalıyız; dijital para birimleri, geleneksel para birimlerinde alışık olduğunuzdan farklı faktörlere göre hareket ederler.· Bu para birimleri, merkez bankası politikasına ve belirli bir ülkenin ekonomik gücüne tepki vermek yerine, bilgisayar korsanlığı veya yeni teknolojilerin piyasaya sürülmesi gibi siber olaylara tepki verir.· Ve çoğu dijital para biriminin piyasa değeri oldukça düşük olduğu için, bireysel yatırımcılardan da etkilenebilirler.

100 milyon $'lık bir pozisyon satın aldığınızı düşünün.· Bu kesinlikle büyük bir pozisyondur ancak milyarlarca dolarlık günlük USD işlemlerinde fark edilecek kadar büyük değildir.· Bu, dijital para birimlerinin hiçbiri için doğru değildir.· 100 milyon $'lık bir pozisyon, en büyüğü hariç herkes için günlük işlem hacminden daha büyük olacaktır ve böyle bir pozisyonun, temeldeki dijital para biriminin fiyatlandırması ve volatilitesi üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

Kripto para piyasası hızla büyüyor fakat küresel para piyasasına kıyasla hâlâ küçük.· Bu faktör, bu yeni piyasalarda alım satımın ön saflarında yer aldıklarından, alım satımcılar için çekici olabilir.• Akılda tutulması gereken tek önemli faktör, yeni ve değişken piyasalarda alım satım yapmanın risklerini hatırlamak ve kayıpların kârlar kadar hızlı, hatta daha da hızlı gerçekleşebileceğini anlamaktır.

Yukarıdaki rakamlar güncel değildir. Lütfen kendi araştırmanızı yapın.

InvestMarkets ile Kripto Para Alım Satımı

Önde gelen bir çevrimiçi broker olarak InvestMarkets, kripto para birimleri temelli alınıp satılabilir CFD'ler sunan ilk şirketlerden biriydi.· Şu anda CFD olarak alım satım için mevcut olan en popüler dijital para birimlerinden beşi ile, alım satımcılarımıza bir CFD olarak sunabilmek için en yeni ve popüler para birimini arıyoruz.· Eğitim merkezimiz, kripto para birimlerinin üzerindeki gizemi ortadan kaldırmaya yardımcı olacak ve böylece kendinize daha fazla güvenerek CFD alım satımı yapabileceksiniz.· Kullanımı kolay alım satım platformumuzla, en sevdiğiniz temel dijital para birimininCFD'sinin alım satımını çevrimiçi olarak yapmanın her zamankinden daha erişilebilir olduğunu yakında keşfedeceksiniz.

Dijital para birimlerinin değeri çok hızlı değişme eğilimindedir. Bu nedenle, kripto para birimlerinin değerinin sabit kalacağının garantisi yoktur. · Dijital para birimlerinin artan popülaritesini vurguluyoruz. Yine de müşterilerimizi, sanal para birimleri temelliCFD'lerle uğraşırken bir takım potansiyel risklerle karşı karşıya oldukları konusunda uyarıyoruz - bunların başlıcası dijital para birimlerinin doğasından kaynaklanan volatilitedir.

Kripto para birimleri (“sanal para birimleri” olarak da bilinir) temelli CFD'lerin alım satımı ile ilgili riskler.

Kripto para birimi CFD'lerinin alım satımını yapmadan önce şunların farkında olmalısınız:

– Bu tür ürünler karmaşıktır ve yüksek risk taşırlar, bu nedenle tüm borsa bakiyelerinin kaybedilmesi söz konusu olabilir.

– Sanal para birimlerinin değerleri büyük ölçüde dalgalanabilir (yani çok yüksek volatiliteye sahiptirler) ve kısa sürede önemli kayıplara neden olabilir.

- Bu ürünler tüm alım satımcılar için uygun değildir ve bu nedenle uygun bilgi ve deneyime sahip olmadığınız ve bunlarla ilişkili belirli özellikleri ve riskleri tam olarak anlamadığınız sürece bu ürünlerin alım satımını yapmamalısınız.

- InvestMarkets platformunda kripto para temelli CFD'lerin alım satımı 5/24 yapılabilmektedir.

– Kripto para birimleri temelli CFD'lerin kaldıracı 1:5'e kadar olabilir. Güncel bilgiler için platformu inceleyin veya müşteri hizmetlerimizle iletişime geçin.

Risk Uyarısı

Forex/CFD alım satımı, temel piyasanın volatilitesi nedeniyle sermayeniz açısından yüksek düzeyde risk taşır. Bu ürünler tüm yatırımcılar için uygun olmayabilir. Bu nedenle, riskleri anladığınızdan emin olmalı ve bağımsız ve uygun lisansa sahip bir finans danışmanından tavsiye almalısınız.

Ödeme yöntemleri
Başka bir para yatırma işlemi yapmak için, öncelikle hesabınızı doğrulamanız gerekmektedir.
Dosyanız reddedildi. Lütfen müşteri destek ekibi ile iletişime geçin.
Anlıyorum

Sayın ${UserName},

Bu eylem bir demo hesap için kullanılamaz.
Gerçek hesabınıza geçin, para ekleyin ve alım satıma başlayın.

Bu bölüm yalnızca müşterilere açıktır, lütfen giriş yapın veya kaydolun